HABERLER
15.11.2016MB KIRICILI VE ELEME KOVALARIYLA HIZLI GERİ DÖNÜŞÜM
Ascendum Makina’nın yedek parça alanındaki markası TRP, MB marka kırıcılı kova, eleme kovası, hidrolik kavrayıcı ve tamburlu kesicilerin distribütörlüğünü yürütüyor. Çok yönlü olması ve esnekliğiyle dikkat çeken MB ürünleri; yıkım alanları, kazılar, yol şantiyeleri, geri dönüşüm, taş ve maden ocakları, kanalizasyonlar gibi tüm şantiyelerde kullanılabiliyor. Ürünler, malzemeyi yerinde dönüştürerek nakliye süresini ve işletme maliyetlerini düşürürken çevreyi korumada da büyük bir rol oynuyor.
MB’nin kullanım alanları ve bu alanlara sunduğu avantajlar hakkında MB Bölge Müdürü Sefa Yıldız ve TRP Yedek Parça Satış Uzmanı Yılmaz Ayvaz’dan görüşler aldık.
MB’nin ürün hattında neler bulunuyor?
Operatörün gözünde kova olarak bilinen bu ürünleri biz bir makine olarak tabir ediyoruz. Çünkü teknik açıdan bakıldığında bu kovalar kazı ve sökü için tasarlanmış ürünler değil, hepsi hazır malzeme için tasarlanıyor. Elekler, 2,6 tondan 35 tona kadar makinelere, kırıcılar ise 3,5 tondan 70 ton ve üzerine kadar olan makinelere uygulanabiliyor. Ayrıca bir kazıcı yükleyicinin ön tarafına kırıcılı kova, arka tarafına eleme kovası takılarak hem kırma hem de eleme işi aynı anda yapılabiliyor. Hidrolik kavrayıcılar, daha çok şantiye alanında elle taşınması zor olan gereçleri hareket ettirmeye yarıyor. Şehir merkezlerinde tozu engellemek için kırıcı ve eleme kovalarına toz indirgeme kiti eklenebiliyor. Kırıcı kovalara demir ayracı kiti eklenerek donatı hem kırılıyor hem de ayrılabiliyor.
Çözüm sunulan sektörler
MB’nin ürünleri hangi segmentlere hitap ediyor?
Eleme kovaları en dominant ürün olarak ön plana çıkıyor. Özellikle MB-S18 S3 modeli sıkça tercih ediliyor. TANAP Projesi’nde faaliyet gösteren Fernas’ta 4, Osman Camcı’da 2 ve Vemak’ta 2 adet eleğimiz çalışıyor. Ayrıca 4 adet elek Erzurum hattında, 4 adet elek de Erzincan’da faaliyet gösteriyor. TANAP’ta borular toprağın altına koyulurken çıkarılan hafriyatın, 25 milimetreden aşağı bir yastıklama ve gömlekleme malzemesi olarak borunun üstüne tekrardan eklenmesi gerekiyor. Elekler çalışmadan önce hafriyat çıkarıldıktan sonra 25 milimetrelik malzeme dışarıdan satın alınıyordu. Elekler sayesinde müşterinin çıkardığı hafriyatla direkt olarak yastıklama ve gömlekleme yapılması sağlandı. Böylece hem iş hızlandı hem de müşteri maliyetleri düştü. 25 milimetrelik elek telinin saatlik üretim kapasitesi yaklaşık 60-65 ton civarında. Nakliyeden kaynaklanan zaman kaybını da düşündüğünüzde çok büyük bir üretim kapasitesi olarak karşınıza çıkıyor. Ayrıca malzemenin aynı yerde değerlendirilmesi, doğayı da koruyor.
Mermer sektörü için üretilen BF 135.8 kırıcılı kova
Eleme kovalarını Özüt (Özyurt) Peyzaj gibi peyzaj işi yapanlar da kullanıyor. Kırıcı kovalarını ise Yüce Mermer, İvme Mermer, Tekmar, Kuzey Marble gibi Türkiye’nin en bilinen mermer firmaları da kullanıyor. Özellikle mermer sektörü için özel üretilen BF 135.8 kırıcılı kovanın bıçak genişliği 1.300, ağız açıklığı 600 milimetre. Böylece daha büyük malzemeler hidrolik kırıcı kullanmaya gerek kalmadan rahatlıkla kırılıyor. Ayrıca atık mermerlerden yol malzemesi üretilerek ocağın içinde bozulan yollar iyileştiriliyor.
Beton sektörüne gelecek olursak teste tabi tutulan ve sonrasında kullanılmayan numune taşlar, beton mikserleri ve silolarda biriken beton atıkları da MB-L140 S2 kırıcılı kova sayesinde geri dönüştürülerek tekrar tesise kazandırılıyor.
Bunların dışında kullanım alanlarını bazen müşterilerimizden öğrenebiliyoruz. Örneğin bir müşterimiz malzemeyi havuza koyup yıkamak için kullanıyor. Dolayısıyla çok esnek makineler.
Kısa sürede elek teli değiştirilerek değişen müşteri ihtiyaçları karşılanıyor.
Müşteri ihtiyaçları değiştiği takdirde ürünler de kolay bir şekilde değiştirilebiliyor mu?
MB-S23 hariç bütün makineler çok kolay değiştirilebilme özelliğine sahip. MB-LS140’tan MB-S18 S3’e kadar olan modellerde elek teli değiştirme süresi için en fazla 30 dakikaya ihtiyaç duyuluyor. 1-10 santimetre aralığında elek teli seçenekleri sunabiliyoruz.
Hangi ülkeler yoğun olarak kullanıyor?
Ürünlerin yüzde 95’i İtalya dışında, yüzde 5’i İtalya’da satılıyor. Almanya, Kanada, İngiltere ve Afrika ülkeleri yoğun olarak talep ediyor. Hatta İspanya’da az sayıda ekskavatör satılmasına rağmen oraya da yoğun bir şekilde ürün gönderiyoruz. Büyüme yüzdeleri 20-30’larda seyreden bir firma olan MB, şu an dünyanın yaklaşık 150 ülkesine yayılmış bir ağa sahip bulunuyor. Bu da makinelerin ne kadar yenilikçi olduğunu gösteriyor.
“Her şantiyede bir kovalı kırıcı ya da eleme kovası olacak.”
Türkiye’deki hedefiniz nedir?
Müşteriler ilk başta çekindiklerinden dolayı endişeyle yaklaştıkları makineyi şu anda şantiyenin yegâne ihtiyacı olarak görüyor. Zamanında hidrolik kırıcılar yokken, eski yöntemler ya da patlatma yöntemi kullanılırken şimdi her ocakta, her şantiyede bir adet hidrolik kırıcı görüyoruz. Bu ürünler de yakında o noktaya ulaşacak. Eleme kovalarının çalışabilmesi için makinenin rölantide çalışması yeterli. Ayrıca ürünlerin çalışması için herhangi bir ÇED Raporu’na da ihtiyaç yok. Dolayısıyla her müşteri, şantiyesinde mutlaka en az bir adet kovalı kırıcı ya da eleme kovası bulunduracak. Kullanan müşterilerimizde de sorun anlamında herhangi bir geri dönüş olmuyor.