HABERLER
16.2.2017TÜRKİYE'NİN OSB İHTİYACI KARŞILANIYOR
Merkezi Eskişehir'de bulunan Küpeliler firması, Kütahya'nın Simav ilçesindeki fabrikasında OSB (yüksek mukavemetli ve neme dayanıklı levha) üretimine devam ediyor. Firma fabrika içerisindeki tüm yükleme çalışmalarında kullanılması için Ascendum Makina'dan SDLG L948 yükleyici satın aldı.
Küpeliler firması otuz beş yıllık ticaret ve yirmi beş yıllık sanayicilik deneyimini birleştirerek, yüksek kalitede OSB üretimini Westboard markası adıyla gerçekleştiriyor. Tüketicilerin talepleri doğrultusunda ihtiyaca özel ölçü ve yoğunlukla üretim yapılıyor. Yükselen inşaat sektörüyle birlikte talebin giderek arttığı OSB, binaların çatılarında izolasyon malzemesi olarak kullanılıyor. Türkiye'nin OSB ihtiyacının günden güne giderek arttığını ve bu ihtiyacı karşılamaya devam ettiklerini belirten Kütahya OSB Fabrikası Müdürü Kazım Beyazkoç, "Türkiye'ye OSB'yi Simav'dan dağıtıyoruz. Yüksek üretim kapasitemize rağmen Türkiye'ye halen yetmiyor. Yatırımları hızlandırarak önce Türkiye'nin tüm OSB ihtiyacını karşılamak, sonra da ihracatını yapmak istiyoruz." dedi.
Yeni fabrika yolda
29 yıldır Küpeliler firmasında Kazım Beyazkoç, 27 yıl boyunca Eskişehir sunta fabrikasında çalıştıktan sonra Simav'a geçtiğini söylüyor. Yaklaşık 3 yıldır OSB üretimi gerçekleştirdiklerini ve devam eden süreçte makine yatırımlarına devam ettiklerini belirtiyor. OSB'nin inşaat sektöründe önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Beyazkoç, "Tüm inşaatlarda çatı izolasyon malzemesi olarak kullanılıyor. Ana üretimimiz 11 milimetrelik OSB olsa da müşteri talebine göre 15 milimetre ve 18 milimetre üretim de yapabiliyoruz. Yani üretim sürekli 11 milimetre olarak 24 saat devam ediyor. Talep karşılığında 15 milimetre veya 18 milimetreye geçebiliyor. Avrupa standartlarına göre 1.22 metre en, 2.44 metre boy halinde üretiyoruz." diye konuştu. Günlük 130 metreküp kapasiteyle üretim gerçekleştirdiklerini anlatan Beyazkoç, bayiler üzerinden dağıtım yaptıklarını aktardı. Konuyla ilgili detayları veren Beyazkoç, "Üretimini gerçekleştirdiğimiz OSB ürünleri Türkiye genelinde bulunan bayilerimize dağıtıyoruz. Onlar da müşteri taleplerine göre satışını gerçekleştiriyor. Direk tarafımıza büyük talepler geldiği zamanlar da olabiliyor. Öyle durumlar yaşandığı zaman hemen buradan büyük bir teslimat gerçekleştiriyoruz ve bayileri araya sokmuyoruz." ifadelerini kullandı. Stokların doluluğuyla ilgili de konuşan Beyazkoç, "Stoklarımız çok düşük seviyelerde devam ediyor. Siparişlerimiz çok fazla olduğu için depolama gerçekleştiremiyoruz. Özellikle yazın inşaat sektörü çok iyi çalıştığı için elimizde stok olmuyor. Üretilen anında gidiyor. Kışın stoklar biraz daha fazla dolmaya başlıyor ve yaza doğru hemen tükeniyor." dedi. Türkiye'nin hala OSB ithalatı yapmaya devam etmesinden duydukları üzüntüyü de paylaşan Kazım Beyazkoç, "Türkiye'nin OSB ithalatını sıfıra indirmek amacıyla yeni bir OSB fabrikası daha kuracağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Halihazırda çimento fabrikası kurulduğu için biraz bekliyoruz. Çimento fabrikasının tamamlanmasıyla birlikte, yani 1 – 2 yıl içerisinde ikinci OSB fabrikamızı açacağız." diyerek yatırım hedeflerini de açıklamış oldu.
"Avantajlı makine"
Fabrikada üretim çift vardiya sistemiyle 24 saat devam ediyor. Dolayısıyla yükleyiciler hiç durmadan çalışıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Beyazkoç, "Genel olarak fabrika içerisindeki kabuk taşıma, odun taşıma, bunker içerisine besleme, kazan dairesini besleme gibi tüm işlerde yükleyiciler kullanılıyor. Bizim sektörümüzde yükleyiciler elimiz - ayağımız olmuş durumda. Eğer yükleyici durursa tümüyle üretim duruyor" dedi. SDLG L948 yükleyiciyi 1 aydır kullandıklarını ve şu ana kadar hiç problem yaşamadıklarını sözlerine ekleyen Beyazkoç, "Sektörümüz gereği hacmi büyük ama tonajı düşük yükler taşıyoruz. Dolayısıyla kovanın büyük olmasına dikkat ediyoruz. Büyük kova kullansak bile, hacimde yüksek tonajda düşük yükler makineyi çok zorlamıyor. SDLG L948 tam aradığımız makineydi. Şimdi birçok işi tek başına hallediyor." dedi. Bunun yanında aldıkları makinenin mekanik olmasından dolayı kendilerine önemli avantajlar sağladığını söyleyen Beyazkoç, "Ben sektörde hala mekanik makinelerin avantajlı durumda olduklarını düşünüyorum. Çünkü elektronik makinelere göre çok daha az arıza yaşanıyor. Elektronik makinelerde bir arıza yaşandığı zaman tamiri için personel bulmak zor olabiliyor. İş makinesi tamircisini çağırdığınız zaman elektronik bilgisi olmadığı için makineye dokunmaktan kaçınıyor. Türkiye'de tüm servislerin, elektronik makineler için iyi bir eğitim almaları gerekiyor. Dolayısıyla SDLG L948 bakımı ve tamiri kolay olan avantajlı bir makine." diye konuştu.
Satış sonrası
Beyazkoç, Ascendum Makina'nın satış sonrasında da makinesinin arkasında durmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Makineyi almamızdan sadece 1 ay sonra böyle bir ziyaret gerçekleştirmek ticaret hayatında gerçekten firmalara değer katar. Ürünü sattıktan sonra böyle bir memnuniyet araştırması yapmak çok önemli. Biz nasıl OSB sattığımız firmalara gidip üründen memnunlar mı, bir sorun var mı diye soruyorsak, aynı inceliği Ascendum Makina'dan görmek de bizi mutlu etti." dedi. Beyazkoç, kendileri için bir iş makinesi alımında en önemli konunun yedek parça ve servis hizmet olduğunu söylüyor. En ufak arıza anında servisin gelmesi gerektiğini ya da telefonla arandığı zaman yararlı bilgiler verebilecek kalitede olmasının önemli olduğunu sözlerine ekliyor. SDLG L948 yükleyiciyi almalarından bu yana herhangi bir arıza yaşamadıklarını söyleyen Beyazkoç, "Makinenin Ascendum Makina tarafından Türkiye'ye getirilmesi yedek parça temini açısından büyük kolaylık sağlıyor. OSB üretiminde makine durursa iş duruyor ve büyük zararlar yaşanabiliyor. İlerleyen zamanlarda olabilecek potansiyel arızaları, hızlı servis ve kolay yedek parça hizmeti alarak, zararsız atlatacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.